Det finns tex fina lägenheter i Uppsala där vår kung Carl Gustaf bodde när han var student. En 5 rum och kök som han delade med tillsammans med två andra studenter som ligger väldigt centralt. Det finns hiss som är stor där man får plats med massor av varor vilket kan minimera priset.

Är hissen liten så måste man åka flera turer och då blir kostnaderna. Det är dyrare för allt mäts i tid när det gäller hiss och trappor. Sedan i denna lägenhet som ägdes av svenska kungahuset finns även en vindsvåning.

Ingen hiss?

Dit finns ingen hiss utan man tar en trappa upp då det är ett otroligt gammalt och anrikt hus. Just att det inte finns hiss ända vägen upp gör också att kostnaderna blir dyrare då flyttgubbarna får ta trapporna upp. Detta tar också sin tid. Som också avgör flyttfirmans pris är om det finns hiss och om hissen är stor.

Kontrollera också om det finns plats för flyttbilen att stå nedanför trappan dvs om det finns en bom. Vart du kan få tag på nyckeln. För om man inte kan stå därnere så kan kostnaderna också blir lite dyrare då det tar tid att ta varor från bilen och bära det in i trapphuset.

Hur stor yta har din nuvarande bostad som du flyttar ifrån?

När du ska räkna ut pris så tänk på om du har garage, förråd samt hur många förråd du har i huset. En sparsam person tömmer sina förråd varje år och säljer överflöd på nätet. Finns ingen vits att spara på saker som du ändå inte behöver för att sedan betala en stor slant. För att kunna flytta den vidare från stad till stad eller lägenhet till lägenhet.

Du har säkert också en vindsvåning med saker du inte visste fanns eller en källare? Många gamla hus har varor i sina källare. Det har stått där i över 100 år utan att någon har lagt märke till dem. Det du kan göra är att ta reda på var det finns aktion och sälja dina gamla antika varor på en antikmarknad.

Priset som flyttfirman vill ha för flytten är för lågt

Tänk alltid logisk om någon säger ett för billigt pris eller att det går fortare än vad du har räknat med. En firma som betalar skatter och gör rätt för sig har mycket svårt att klara sig under 1000 kr/timme för 2 man och en mindre lastbil (600 kr/timme efter RUT-avdrag).

Mer troligt är att priset bör vara över 1200 kr/timme (700 kr/timme efter RUT-avdrag). För 3 man och en mindre lastbil ligger priset från ca 1 300 kr (750 kr/timme efter RUT-avdrag) .

Ligger priserna under detta är det en varningsklocka. Likaså hur mycket tid flyttfirman uppskattar för flytten, en mycket grov uppskattning är att det tar ungefär 1-2 timme per 10 m2.